IMGP0001Afgelopen weekeinde voor de eerste keer een wintertrek gehouden op de Dommel tussen Neerpelt en Eindhoven door een zestal leden van de HKC. Met een drietal OCF’s zijn we zaterdag ochtend vroeg naar Neerpelt vertrokken, Foppe en de buurman van Frank waren zo vriendelijk om ons zessen ,Frank en Klaartje ,Mark ,Michiel,Willeke en Wim op de instapplaats af te zetten.

De weersverwachting was goed maar het was een beetje mistig en dus een beetje een trieste dag. Anders dan in de zomer waren we helemaal alleen op het water en konden we volop genieten van de rust en de mooie uitzichten. Wat ons opviel waren de vele beversporen, er zijn heel duidelijk een paar ijverige exemplaren bezig geweest . De mooie rietkragen en de afgekalfde kanten gecombineerd met een lage waterstand deden ons denken aan de Biesbosch ,maar dan wel met een behoorlijk snelle stroming. Met snelheden tussen 5 en 7 km per uur waren we veel eerder als verwacht bij onze overnachtingsplaats ,een stuk bos met een vervallen hindernisbaan en een afdakje om te schuilen , op een lokatie een kwartiertje voor de Venbergse molen.

IMGP0007Nadat we de tenten opgezet en wat gedronken hadden zijn we een stuk stroomop gaan wandelen met de bedoeling via een eerder gepasseerd bruggetje de Malpie in te gaan. Dat bleek iets te ver weg en omdat de duisternis bijtijds zou invallen besloten we via een onderhoudspad met op het einde een brede sloot en een paar natte weiden terug te wandelen. Natuurlijk was Frank weer bereid voor ons een heerlijke maaltijd klaar te maken op zijn houtkacheltje ,er zat flink wat knoflook ui en chili in en iedereen liet het zich goed smaken. Het toetje met warme vla en gebakken appels completeerde de maaltijd. Ondertussen was het al te laat geworden dus geen koffie maar een borreltje en vroeg de slaapzak in.

Na een rustige nacht met een paar buitjes was om 8 uur iedereen weer paraat en na een ontbijt met spek en eieren hebben wij het kamp weer netjes opgeruimd en om half elf lagen de boten weer in het water voor dag twee. Af en toe een buitje deze dag maar niet koud was het lekker varen. Bij de Venbergse molen omdragen en dan tussen het grasland door op weg naar Dommelen. Dit stuk hadden de meeste van ons nog nooit gevaren en dus een hele ervaring. Bij de Dommelse watermolen weer omdragen en tussen de brug en de molen weer te water voor een heel mooi stukje waar de Dommel heel smal is en flink doorstroomt. Hierna een klepstuw waar Willeke de veilige weg koos over land maar die naar later bleek voor iedereen gemakkelijk te varen was.

IMGP0010Nu op naar de Volmolen waar deze zondag de Theiner cup werd gehouden. Daar aangekomen werden we getrakteerd op koffie/chocolademelk met oliebollen en hebben we wat gekletst met diverse vaarders. Na de pauze zijn we verder gevaren naar Eindhoven met omdragen bij het vanghek bij de Hogt een stuw waar ik de naam niet van weet en de Genniper molen. Indrukwekkend om knooppunt de Hogt vanaf het water te zien, wat zijn dat veel en hoge viaducten. Een stukje na de Genniper molen zijn we vlak bij Frank en  Klaartjes woning uitgestapt en de boten op de karretjes gebonden. Na een lekker kopje thee heeft Frank ons weer naar St. Oedenrode gebracht ,hebben we de boten opgeruimd en ging ieder weer zijn eigen weg. We kijken terug op een avontuurlijk maar zeker een heel gezellig weekeinde dat we volgend jaar zeker zullen herhalen maar dan gaan we het stuk uitbreiden tot son en breugel.

 

Wim Clemens