Het weekend van 29 en 30 september is besteed aan het Batavieren Veiligheids Weekend (sinds voige winter is er een lijstverbinding van wildwater activiteiten om over-en-weer de groepsgrootte op peil te houden). Ik was er, helaas, als enige HKC-er bij. Helaas omdat er dit jaar eigenlijk nog geen eigen veiligheidsclinic is geweest.

Het weekend begint vrijdagavond met een paar Lienne Blonde’s van de nieuwe brouwerij om de hoek in Lierneux. Zaterdag beginnen we in Sauheid aan deOurthe met wat materiaal oriëntatie en theorie. Na de lunch gaan we met z’n allen het water in om te zwemmen en gered te worden met de werplijn. Hierna komt het aangelijnd zwemmen aan de beurt.

Zondag wordt afgetrapt met opnieuw een „droog” blok met daarinbatavierenveiligheidsweekend1

wat eerste-hulp-bij-ongelukjes, „folie verpakking” en stabiele zijligging. Na de boterham beginnen we met een „pin” oefening om te kijken hoe je iemand uit een gepinde boot krijgt. Vervolgens gaan we -aangelijnd en wel- boten uit de wals bergen, mensen en boten overvaren. Als laatste wordt en nog een eindoefening uitgevoerd met een drietal slachtoffers, één onderkoeld, één vastgezogen in een vreselijke wals een een laatste op een steen met de arm uit de kom, het duurt even maar het lukt om iedereen aan de kant te krijgen.

Lees de gedetailleerde verslagen op de website van NKSV de Batavier:

Lees meer over veiligheid tijdens het wildwaterkanoën op de wild-water.nl website.