Op zaterdag de 12e met twaalven verzameld bij cafe restaurant Vissershang Hank. Rond tienen aldaar een lekkere opwarmer: koffie en/of warme chocomel met slagroom. Als dan afgerekend is en een toiletbezoek nog snel even volgt worden de OCF’s afgeladen en volgeladen met uitrusting voor een tweedaagse trip. Het is nevelig weer en ver vooruit kijken is niet mogelijk. We vertrekken vanuit de haven en gaan richting de Amer-centrale. Het water is glad en er is nauwelijks wind.

Via groot water / kreekjes / roeislootjes bereiken we na een dikke 15 kilometer de boswachterswoning met de biokeet in zijn achtertuin. Het domein dat één nacht in bezit genomen wordt door Frank, Claartje, Wim, Bab, John, Marius, Roeland, Wendy, Michiel, Annemiek, Hetty en Henri. Bij aankomst de slaapruimten in orde gemaakt, de eetkeuken gevuld met lekkers, koud en warm en een aantal gaan voordat het donker is snel even een wandeling maken over de dijk. Wat opvalt is dat de boer voortaan omringd is door een dijk en te zien is dat heel veel klei verzet is en de dijken plaatselijk verbreed zijn. Her en der staan nog graafmachines en zo te zien duren de werkzaamheden nog maanden. Ik heb wel begrepen dat een doorsteek gemaakt wordt binnenkort en waarbij dan de Moordplaat dan nog natter gaat worden. Dwars door de Moordplaat is nl. een geul gegraven wat een soort hoofdader is van waaruit via zijstroompjes de polder onder kan lopen en als buffer kan gaan dienen bij hoog water op de Bergse Maas / Nieuwe Merwede. Gedurende de wandeling gaan we de hoogte in! Onze schoenen laden steeds verder aan met dikke/vette klei en na de plek waar wijlen de schrankkeet stond keren we om en gaan naar de Biokeet. Aldaar is meesterkok / tovenaar Frank bezig met het maken van een heerlijke hap. Geen aardappels schillen maar hokus pocus uit een pakje, rode kool met appeltjes uit een zakje en hachee van prefab gehakte ballen. Een winterse hap wat iedereen goed liet smaken.

Een warm toetje na en het was gedaan met de Kouwe Klouwen. Jassen gingen uit, een trui aan een spijker en de eerste geeuwbuien werden gehoord en gezien. Kaarslicht en brandertjes gingen aan, de borrel, bier, wijn, rumthee vloeiden rijkelijk en na enige zwetsverhalen over navelpluis en persterijen van de VZ is ieder zijns/haars weegs gegaan. De ouderen boven en de jongeren beneden.

Na enig geronk en ui-borrelingen is de dag aangebroken en gaan een 6-tal de afgesproken ochtendploetering maken. Het leek meer op klei-diven. Het was oppassen geblazen / drijfzand op verschillende plekken. Bab heeft even vast gezeten maar redding kwam te laat. Uiteraard veel ganzen / eenden en enkele reeën die door nevel lastig te zien waren. Na arriveren bij het Stam-outdoor veld (binnendijks) is te zien dat bijna niets meer over is. De klimwanden/torens staan er nog als vanouds (buitendijks). Het terrein verandert hier dus enorm en spannend is hoe het volgend jaar zal zijn.

Als we dan retour zijn worden de eieren gebakken en staat dampende koffie op tafel. De ramen zijn nat, er is beweging in de biokeet! Na ruimen / bedden afhalen / luchten is time to go. Met kruiwagen en rugzakken wordt alles afgevoerd en worden boten wederom geladen en volgt de terugreis via een tocht van dik 15 km. Als we dan in de middag bijna bij de haven aankomen zien we een roerdomp verschrikt opvliegen en na een bossage verdwijnen. Visarenden en zeearenden hebben we niet gezien terwijl deze wel gesignaleerd zijn volgens de boswachter. Als dan de haven in het zicht komt besluiten de ouderen aan land te gaan en de jongeren maken even een uitwijk naar de Aakvlaai. Er zouden daar bodemschatten te vinden zijn maar het bleef zonder succes en kwamen later teneergeslagen de kroeg binnen. Na wat drinken en korte evaluatie is ieder zijns weegs gegaan. Wederom een goed weekend, geen bevroren tenen en geen blauwe handen.