Weer terug van een inspannend paasweekeinde met de HKC even wat op de laptop getikt. Na een poging tot paaskamp 4 jaar geleden in Hoogcruts (zuid-limburg) waar net als de laatste jaren in de Ardennen niet genoeg water stond voor een kanokamp, dit jaar uitgeweken naar Swalmen met als doel weer eens te varen met de paasdagen.

De bedoeling was om de Swalm en de Roer te varen maar dat was helaas niet mogelijk, onze nieuwbakken toercommissaris had over het hoofd gezien dat de Swalm per 1 april gesloten is en de Roer pas vanaf 1 juli bevaren mag worden. Gelukkig hebben we binnen de club een botenbouwer met connecties en konden we toch een alternatief programma presenteren.

Over de opkomst op camping AAN DE GRENS niets te klagen, alles bij elkaar 27 personen op een prachtig veld met in het midden een door de voorzitter aangelegde stookplaats. Op vrijdag iedereen aanwezig en ’s avonds bij een knapperend vuurtje plannen gemaakt voor zaterdag.

Op verzoek van Bab was een van onze pas aangekochte rafts meegenomen, speciaal voor de kinderen om op de “Wilde Maas” te varen. Zaterdag ochtend met 5 ocf’s 3 kajaks en 1 raft naar Elsloo gereden, maar in plaats van rechts links aangehouden en 4 kilometer verder naar het zuiden ingestapt bij het voetpondje bij Geule aan de maas. Die eerste 4 Kilometer is de maas best wel vlak maar vanaf Meers is het terecht de Wilde Maas. Verschillende stroomversnellingen met een flink verval erin bezorgde de Canadees vaarders onder ons spannende momenten, de boot van ondergetekende samen met de echtgenote van de voorzitter die ik deze dag geadopteerd had, schepte zoveel water dat we even aan de kant moesten om te hozen. Geadopteerd????? Ja, je hebt het goed gelezen, onze raftende voorzitter was de aangewezen persoon om de Raft met daarin Ties, Sien en Ivo door het wilde maaswater te loodsen. Dat hij daarbij Hetty uit het oog verloor is hem vergeven, Henri heeft samen met de jeugd een geweldige prestatie geleverd, voor een raft was het stuk maas wel erg lang en daarbij ook een stormachtige tegenwind op het laatste stuk maakte het erg zwaar. Gelukkig stonden Frank en Richard bij Berg aan de Maas te wachten zodat iedereen zich snel kon omkleden en in de auto zich kon warmen.

Zondagochtend ontbijt in een lekker zonnetje bij 3,5 graden!!, Samen met Richard, Jeroen en Henri naar Heinsberg gereden om de Wurm te verkennen, mooi genoeg water en terug op de camping besloten de Wurm voor maandag te bewaren. Eerste paasdag iedereen zijn eigen weg, kinderen paaseieren schilderen, zoeken, en het natuurwandelpad aan de overzijde van de weg wandelen en geocachen, de rest heeft een mooie wandeling gemaakt langs de Swalm op Duits grondgebied. ’s Avonds gereserveerd voor 24 personen in het tegenover gelegen eetcafé waar Henri eerder deze week al vriendschap had gesloten met de bazin. Het werd een gezellige avond met lekker eten, een enkel biertje en veel slappe klets.

Maandag ochtend, de hele nacht geregend maar gelukkig bij het vertrek naar Geilenkirchen nog maar een beetje miezer. De regen zal ook wel de reden zijn geweest dat er maar 6 liefhebbers waren voor de Wurm. In Geilenkirchen met een Himalaya start de Wurm ingegleden, na 100 meter de eerste “sohlgleiten”, een verval van ongeveer 1.5 meter uitgesmeerd over 30 meter dus erg snel en leuk. Na een paar vervalletjes komen we bij een tunnel die wel erg lang en erg donker, zeg maar gruwelijk lang en pikkedonker was, erg spannend met op het einde een haakse bocht naar links en weer daglicht pffff. De Wurm is de eerste 7 kilometer vanaf de instap vlak met iedere paar honderd meter een verval, het volgende stuk stroomt snel en is minder diep. De laatste kilometers van de in totaal 20 zijn erg vlak en voor onze kleine bootjes vermoeiend. Als je de Wurm vaart heb je door de hoge kanten geen idee waar je bent en zo kwam het dat we blij verrast waren een nestje met eieren te zien dat we de dag ervoor vlak bij de monding in de Rur hadden gezien. Hebben we toch mooi weer een nieuwe beek op ons lijstje staan waar we altijd terecht kunnen.

Terug op de camping nog wat opgeruimd en gedronken en weer terug naar huis. Iedereen bedankt voor weer een kei gezellig paaskamp en op naar de volgende activiteit.