Herfstige avond

Als donderdag enkele personen alvast hun hut danwel hun tenten neerzetten is het bij boer Jan op de camping een herfstige avond. Veel wind en bewolking. Vrijdag is niet anders en regent het zelfs een buitje. Als op zaterdag zowat iedereen er is reizen we af naar Hardenberg met rafts en wildwater boten. Het recent geopende baantje wordt vele malen bedwongen door jong en oud. Met zon en wind een aangename middag met ook nog langskomend publiek. Een leuk begin van het Paaskamp: er wordt zelfs gevaren en plezier gemaakt op het water wat niet standaard is met HKC kampen vanwege watertekorten. Rond de klok van 15:30uur pakken we in en gaan retour en volgt de gebruikelijke evaluatie onder het genot van lekkere dingen, een biertje, glaasje wijn enz.

In de avond wordt het programma bekend gemaakt voor 1e Paasdag.

Gezamenlijke ontbijt centraal op het veld, vroeg uit de veren dus!
Erna: Start dagtocht rondvaart 20 km.

Eerste Paasdag begint met rustig zonnig weer. Aan een lange tafel zitten een 30tal HKC’ers en ruik je gebakken eieren. Foppe neemt het bakken over van Willeke zodat bijna iedereen een flinke bodem aanlegt voor de dag die komen gaat. Als het eindelijk zover is dat we vertrekken gaan varen we eerst een stuk stroomop om dan bij de stuw uit te stappen en over te gaan in het kanaal.

Ervaringsleren!!

Dan blijkt dat het open kanovaren ook enige takt verdient. Er moet worden samen gewerkt, afspraken maken dus! Het begint al met wie er voorin zit en lastiger is het om fatsoenlijk in te stappen en niet uit de boot te vallen. Elkaar helpen met instappen doe je met heldere instructie: wie houdt de boot aan de kant vast en wie stapt als eerste in. Zaak is middenin voor of achter in te stappen en je gewicht zo snel mogelijk omlaag te brengen. Vasthouden doe je aan de rand!

In het diepe gooien!

Voor de meesten onder ons stelt het open kano varen niet zoveel voor. Met wat takt is het te doen. Een cursus zou goed zijn maar ervaringsleren kan veel opleveren. Door kritisch naar jezelf en je vaarpartner te kijken is een en ander te beredeneren. Gaat iets niet goed wat jij vast stelt of je partner dan kan je daaruit iets leren. Enfin…… Gertjan laat zijn Maria in het water vallen ondanks dat hij de OCF’er aan het lijntje had. Als het noodplan in werking getreden is: onze OVD (officier van Dienst) van de brandweer voert de eerste drenkeling af met zijn motobike en wel op de stang. Doel: naar de camping voor droge kleren en dan naar het volgende punt om weer in te stappen. Als Roland goed wel weg gesneld is met 20km pu volgt een 2e noodoproep: Laura is met haar kontje…… Tonny begeleid haar naar de camping, Laura houdt het voor gezien.

Na de consternatie varen we over het kanaal en naderen de lunchplek alwaar onze coaches: Tonny, Roland en Foppe ons uit de boten helpen. Als dan weer ingestapt is volgt spoedig de meanderende Regge, vers aangelegd! Als dan even later weer een overstap is besluiten enkele groepjes af te haken en wordt de aanhanger besteld. Dat dat een wijs besluit was konden de overige vaarders alleen maar beamen. Het weer veranderde: flinke wind stak op en het vooruit varen was heftig. Zeker in de meanders had je nooit stabiele wind, dan van voor, van links en dan van rechts en soms van achter. JOHAN, Thomas/Tobias verdienen een dikke pluim. Met alle rust en met een smile op hun gezicht maken zij de tocht bijna helemaal af. De laatste dikke km worden hen met nog enkele opgehaald met de aanhanger.

Wie niet opgehaald werden en doorgingen tot het gaatje laat ik hier buiten beschouwing op 1 persoon na en dat was PP (Power Pouwels) en wel de jonge, Ivo dus. En in een kajak! Als we uiteindelijk aanmeren bij de camping worden alle stoelen verzameld en komen allerlei hapjes en drankjes voor de dag en wordt de tocht besproken tot in de details. Een leuke enerverende dag. Minder was om kennis te hebben gekregen van de grote brand op de Veluwe. Als dan een ode gebracht wordt aan Wim ivm zijn sanitaire activiteiten in Rooi valt hij stil. Die ode is dik verdiend. Ook de heren maken vele complimenten over de fijne douches. Als dan goed en wel deze ludieke actie voorbij is wordt Wim gebeld door een familie lid met slecht nieuws en hij moet hierdoor onverhoopt naar huis. Een tante is ernstig ziek en gevreesd wordt “het ergste” voor de komende nacht…………

De door Wim vervoerde botenaanhanger wordt nu door Foppe mee terug genomen. Op tweede paasdag reizen bijna alle HKC’ers af. Het regent in de morgen en eenieder wordt uitgezwaaid. Dank aan boer Jan voor zijn oliebollen, stookhout ed. en dank aan alle HKC’ers voor het helpen van elkaar in goede en slechte tijden!