Raften is een relatief kleine sport in Nederland. Het is een teamsport, waarbij in teams van twee, vier of zes personen wedstrijden worden gevaren. Deze wedstrijden vinden voornamelijk in het buitenland plaats, maar ook in Nederland zijn enkele lokale wedstrijden.

Onderdelen:

Een raftwedstijd is opgebouwd uit vier onderdelen:
– Sprint
– Head to Head
– Slalom
– Down River

Tijdens de sprint dient het team in een zo’n kort mogelijke tijd een afstand te hebben afgelegd. Hierna volgt op basis van de ranking de Head to Head, een afvalrace, waarbij twee teams tegen elkaar strijden. Het team dat het snelste over de finish line komt gaat door naar de volgende ronde. De slalom is vergelijkbaar met de slalom van het kanoslalomvaren; een parcours bestaande uit verschillende poortjes zowel stroom opwaarts als afwaarts moet zo snel mogelijk en zonder strafseconden worden afgelegd. Ten slotte eindigt een officiele wedstrijd met een Down River, de lange afstand. Ook bij de Down River starten diverse teams tegelijk. Het snelte team wint.

Per gevaren onderdeel zijn punten te behalen voor de ranking. De minste punten voor de Sprint, de hoogste voor de Down River. Het totaal van de vier onderdelen bepaald de eindranking.

Wedstrijden:

In Nederland bestaat de mogelijkheid om zowel op wedstrijdniveau als op recreatieve basis deel te nemen aan de wedstrijden. Voorwaarde om deel te nemen is dat je ouder bent dan zestien jaar. In principe wordt het wedstrijdklassement verdeeld in een vrouwen en mannen poule; gemengde teams kunnen ook deelnemen in de mannen competitie.

Training:

Tijdens de zomertrainingen (voorjaar t/m najaar) wordt op woensdagavond fanatiek getraind bij de HKC door een groep dames. We hebben beschikking over twee vier-persoonsrafts waarin gezamelijk getraind wordt. Daarnaast nemen we bij voldoende animo deel aan wedstrijden in de omgeving en natuurlijk ook bij onze eigen HKC-wedstrijd.

Heb je interessse of ben je benieuwd hoe de trainingen verlopen? Kom gerust een keertje langs!