Met kanoslalom wordt er door poortjes gevaren. Rood en groen gestreepte poortjes. De groene met de stroming mee en de rode tegen de stroming in. Elk poortje dat aangeraakt wordt kost strafseconden. Missen of verkeerd doorvaren zijn meerdere strafseconden. De persoon die het snelst door alle poortjes vaart wint!

Scholieren is er een A, B en C klasse.
Scholieren C van 10 jaar en jonger
Scholieren B van elf tot dertien
Scholieren A het jaar waarin je 15 wordt.
Junioren B Vanaf je 15de tot het jaar dat je 17 wordt
Junioren A vanaf je 17e tot het jaar waarin je 19 wordt
Senioren pn1 vanaf je 19e tot wanneer je zelf wilt en bij de eerste 10% prestaties
Senioren pn2 vanaf je 19e tot wanneer je zelf wilt en bij de eerste 10-20% prestaties

Tot je 32ste wordt je op leeftijd beoordeeld. Op je 32e en ouder is het aan jezelf om je in te delen.
Veteranen I in het jaar dat je 32 wordt
Veteranen II zodra je 40 wordt
Veteranen III hier kom je bij zodra je 50 wordt.

Bekende parcours

Bijna alle verenigingen, tochtjes en locaties in Nederland zijn in kaart gebracht: Klik hier.
De meest bekende slalom parcours wereldwijd zijn in kaart gebracht: Klik hier.

HKC organiseert slalomtrainingen voor beginners en gevorderden.

In principe worden slalomtechnieken geoefend voor wedstrijdvaarders die aan slalomwedstrijden in binnen- en buitenland mee willen doen. Echter leden die het wedstrijdvaren niet ambiëren mogen natuurlijk ook meedoen.

Onze slalomtrainingen vinden plaats op ons parcours: Eddy Rode. Sinds eind 2010 heeft de HKC een nieuw parcours nadat een jaar eerder de brug al was vervangen waardoor de stroomsnelheid van het parcours behoorlijk was toegenomen. De oude had pijlers die samen met het e.e.a. aan rommel die er vaak in bleef hangen, voor leuke keerwaters zorgde. In het nieuwe parcours zijn op een aantal plaatsen damwanden gezet die zorgen voor keerwaters en kleine stroomversnellingen.