Op uitnodiging van enkele leden van KV de Viking uit Venlo zijn wij, Frank, Klaartje Wim en gastvaarder Frans, op zaterdag 29 okt naar Venlo gereden voor een tochtje op de Swalm.

swalm_instap

De Viking viert dit weekeinde haar 70 jarig bestaan en dat werd gevierd met 2 dagen varen op de Swalm en zaterdag`s avonds een groot feest.

Omdat de Swalm een rivier is waarop je alleen maar in het winterseizoen mag varen en dan alleen nog maar met een ontheffing voor maximaal 20 bootjes, en er op zaterdag plaatsen over waren konden wij mee. Instappen gebeurt tussen het plaatje Swalmen en de grens met Duitsland, in Duitsland is bevaring verboden en op 500 meter van de grens kruist de weg het riviertje en kan je instapen.

Het riviertje is er zo smal dat je er maar net kan draaien met onze OCF’s en het stroomt flink door, vergelijkbaar met de Dommel bij Neerpelt.

Al na een paar honderd meter lag de eerste boom dwars over het water. De eerste vier kilometer vaar je door de bossen en liggen er heel veel bomen over en in het water. Sommige kunnen we overheen varen andere kunnen we onderdoor en voor de rest veel uitstappen en overdragen.

Een van de vikingen had een beugel bij en die zette zijn tanden in de dunnere exemplaren en maakte zo de weg vrij voor ons en de groep vaarders op zondag.

swalm_bomen_zagen

Na 2 uur varen op een prachtig meanderende beek door het bos komen we aan bij het dorpje Swalmen waar we dwars doorheen gaan. De Swalm slingert door het dorpje en is er heel erg smal en snel, op diverse plekken zijn kleine stroomversnellingen en moet je in de bochten uitkijken voor takken van bramen die het vooral voorzien hebben op het linkeroor van mij en Jan van de Viking.

Bij een groot viaduct hebben we middagpauze en gaan we voor de 2de helft. De Swalm meandert nu door een weide landschap en het is prachtig dat je alleen gezichten en peddels ziet als je over de oevers kijkt.

Na 5 uur onderweg hebben we maar 11 km gevaren en komen we bij de Maas aan. Iedereen was onder de indruk van deze mooie beek met zijn meanderende en snelle loop. Ook van de natuur kan je hier volop genieten.

Zeker is het leuk voor HKC om ook eens een ontheffing aan te vragen en een keer in een weekeinde deze beek te gaan varen. Wij gaan dan in ieder geval weer mee.

swalm_route