Kanovaren is al eeuwenoud. Dat is niet zo gek, het is een hele simpele manier van voortbewegen op het water. We deden dit al ver voor Christus, toen was het echt nog een manier om van A naar B te komen. Hoe heeft kanovaren zich in de loop der jaren ontwikkeld?

geschiedenis.jpg

Waar kano’s vroeger vooral praktisch waren, is er in de loop der jaren een sport van gemaakt. Een sport met verschillende disciplines. Hierin is toervaren de bekendste, het maken van lange en korte tochten. Pas later werden er verschillende disciplines aan de kano gevoegd en werden er hele sporten omheen gebouwd. Toervaren wordt voornamelijk gedaan in kajaks, dit is een specifiek soort kano. Het model hiervan is oorspronkelijk van de Inuit en werd gebruikt om op zee te jagen op grote vissen. Kenmerkend is het enkele gat in een verder dichte kano. Dit gat is ook nog af te sluiten met een spatzeil die om de middel van de kanovaarder zit. Op deze manier blijf je vrijwel droog, en is het niet een grote ramp als je een keer omslaat. Met het zogenaamde eskimoteren zit je ook weer snel rechtop. Deze speciale rol is rond 1927 bekend gemaakt aan de buitenwereld, hiervoor waren het alleen de Inuits die deze techniek beheerden. Echter geeft het idee van eskimoteren vaak een overschatting van de eigen mogelijkheden en onderschatting van de risico’s, vergelijkbaar met een slipcursus voor mensen die gen rijbewijs hebben. “Goed als je het kunt, slecht als je het nodig hebt.” De praktijk is namelijk dat het veel toervaarders in de echte praktijk (moeilijke omstandigheden) toch niet lukt om succesvol te eskimoteren, terwijl ze daar wel vanuit gingen bij hun tochtplanning. Dit levert juist weer onveilige situaties op, omdat dit tot onderschatting van de werkelijke risico’s leidt.

Vroeger werd er vooral veel in zelfgemaakte kano’s gevaren, deze werden van hout en soms dierenhuiden gemaakt. Tegenwoordig komen we veel polyester kano’s tegen, deze zijn een stuk lichter en ook nog makkelijker te onderhouden. Aan de peddels is in de loop der jaren ook flink geknutseld. Waar dit ooit een simpele stok was met een blad eraan vast, zijn er nu speciale polyester peddels van verschillende groottes en verschillende type bladen. Hier zijn allerlei theorieën op los gelaten met allemaal als doel om het de kanovaarder zo makkelijk mogelijk te maken.

bron: www.kano.watersporters.nl