Op zaterdag 18 mei is met een 9 tal IVN leden een tocht gevaren van de instapsteiger op Eddy Rode tot aan de uitstapplek bij Kasteren, een trip van dik 2½ uur. Vanwege de regen die de waterstand verhoogd heeft met 70 cm was het mogelijk om even een bezoek te brengen aan de waterzuivering met zijn mooie rietkragen. Een prachtig en spannend gebiedje waar het goed toeven moet zijn voor watervogels, karekieten ed. Tijdens de tocht worden we vergezeld van div soorten zwaluwen: gier en huiszwaluwen die vooral bij de keerwaters waar het vuil blijft liggen laag vliegen vanwege de insecten die daar vliegen en drijven.

De IVN leden worden begeleid door Claartje Frank en Henri van HKC. Zij zorgden voor de logistiek: boten, peddels ed. Het weer was ons goed gezind en regenjassen waren niet echt nodig maar om nou te zeggen: “Het was warm”, nee met een graad of 10 was het goed om lekker bezig te zijn. Varend langs de rietkragen horen en zien we de kleine karekiet, een enkele kuifeend, vele wilde eenden met piepkleine kuikens, Canadese ganzen met en zonder kuikens, een enkele buizerd. We horen een aantal keren de haanfazant roepen en de koekoek liet zich ook vaak horen. Vanwege het natte voorjaar is alles rijkelijk groen en liggen we beduidend hoger in het water en kunnen zelfs enkele keren over de akkers heen kijken.

Als we bij Olland aankomen leggen we aan en wordt koffie gedronken en cake gegeten en kletst men erop los. Kijkend naar het water is daar mooi te zien wat keerwater is. Het water draait continu rond en je ziet een enkele petfles en zwerftakken die er door vast gehouden worden. Er ligt zelfs schuim op het water. Een dergelijke plek moet interessant zijn voor vissen vanwege de insecten die in dit draaiwater blijven hangen en niet doorstromen. Na deze pauze varen we verder en het bordje spreekt over 45 minuten varen tot aan Casteren maar met de snelle stroom leggen we eerder aan, stappen een voor een uit, ruimen de boten en keren we terug naar Rooi naar het Dommelpark no 1, de kanoclub HKC. Men neemt daar afscheid en kan men terug kijken naar een leuke trip. Het komend jaar gaan we opnieuw, Henri zal een leuk traject bedenken in de regio. Dank aan Frank voor het lenen van zijn boten: Open Canoe Factory.

Canadese gans