Het toervaren bij HKC is gericht op het recreatief bevaren van verschillende wateren. Het varieert van vlakwatervaren van bijvoorbeeld De Biesbosch tot wildwatervaren van de rivier Ruhr in de Eifel (D).

Het meeste vlakwater dat niet of heel erg licht stroomt wordt vaak tijdens kampeerweekendjes bevaren. Dat vaarwater ligt dan ook wel eens wat verder weg dan de regio Oost-Brabant. We hebben het dan bijvoorbeeld over De Biesbosch.

De Dommel

In Nederland zijn verschillende beken en rivieren met redelijk stromend water. De rivier Dommel is voor HKC daarbij de belangrijkste. Het is niet vlak, maar ook niet wild.

Het is de thuisrivier van onze vereniging en daarom de meest gemakkelijke om vaker te bevaren.

Kaart van Nederland

Bijna alle verenigingen, tochtjes en locaties in Nederland zijn in kaart gebracht: Klik hier.

Stromend water

Verder trekt HKC er regelmatig op uit om andere beken en rivieren in Zuidoost Nederland te bevaren. De Aa (NB) en de Roer (L) zijn dan bijvoorbeeld het vaar-onderwerp.

Wildwater

Als we als HKC het over wildwater hebben dan komen rivieren in de Ardennen, Eifel en Alpen in beeld. Maar ook enkele rivieren in Noord Frankrijk horen daarbij.

Het varen in de Ardennen is de laatste jaren erg aan banden gelegd door (lokale) overheden. De periode dat het is toegestaan en de hoogte van de waterstand zijn dan maatgevend. Dat maakt het lastig om tochten te plannen.

Maar als er dan toch voor één dag op uit wordt getrokken dan rijden we naar de Ruhr in de Eifel bij Monschau of de Erft in Noord-Rijn-Westfalen.

Buitenland

Als we (lange) weekenden weg gaan dan komen rivieren in de zuidelijke Ardennen in beeld (Semois, B) of Noord Frankrijk.

Voor het varen in de Alpen wordt vaak een week uitgetrokken vanwege de reistijd. Het hangt van het te verwachten weer af welke bestemming het dan wordt. Maar het kan zowel Frankrijk, Oostenrijk als Zuid Duitsland worden.

Training

Om goed voorbereid aan een (wildwater) toertocht te beginnen worden trainingen georganiseerd. De vaartechnieken worden geleerd met behulp van slalompoortjes.

Onze toertrainingen vinden plaats op ons parcours: Eddy Rode