Kano polo is een dynamische balsport die in zijn huidige vorm iets meer dan vijftien jaar gespeeld wordt. Twee teams, met per team vijf spelers op het veld, spelen twee keer ien minuten een wedstrijd. Tijdens kampioenschappen worden er drie à vier wedstrijden op een dag gespeeld. Kano polo in zijn oude vorm werd gespeeld met waterpolodoeltjes en de bal diende met de peddel in het doel geslagen te worden. Aangezien regelmaig de tegenstander in plaats van de bal werd geraakt, besloot men begin jaren ’90 de regels van het spel radicaal te veranderen. De doeltjes werden verkleind, nieuwe afmeingen: 1 meter bij anderhalve meter, en twee meter boven het water gehangen. De bal moest voortaan op doel gegooid worden en de keeper kon de bal enkel nog tegen houden door zijn peddel te gebruiken.

kanopoloNa invoering van deze regels ontwikkelde kano polo zich razend snel. De dynamische balsport in teamverband werd populair over de hele wereld. De sport combineert facetten van diverse sporten met elkaar; snelheid, technische beheersing van de boot, kracht, tacisch inzicht, en teambuilding. Vele kanoërs spreekt dit aan en maken de overstap naar het kano polo.

In 1994 worden voor het eerst in de historie de Wereldkampioenschappen Kano polo georganiseerd door de Internaional Canoe Federaion (ICF). In het Engelse Sheffield wordt Australië wereldkampioen door Duitsland met maar liefst 6- 1 in de finale te verslaan. Australië zou gedurende de jaren ’90 het internationale kano polo blijven domineren. Het WK is een dermate succes dat het ICF besluit om voortaan om de twee jaar, in de even jaren, deze strijd om de werelditel te laten plaats vinden. In de oneven jaren is er dan ruimte voor coninentale kampioenschappen.